sajtómágnes

Tovább a sajtómágnessel! Nemcsak sajtó, hanem politikamentes közélet, aktualitások, közlekedés... A sajtomagnes.blog.hu MTI Hírfelhasználó.

Faültetéssel köszöntötték a tavaszt

2011.03.23. 20:00 | sajtomagnes | komment

Címkék: pozitív pólus

Forrás: baon.hu 2011. március 19. 16:05 , Legutóbb frissítve: 2011. március 20. 08:05 Hraskó István
Lakitelek | József ugyan nem meleget, hanem esőt hozott zsákjában, de a rossz idő sem szegte kedvét a lakitelekieknek: ásót, lapátot, gereblyét, vödröt ragadtak, és kisebb erdőre elegendő facsemetét ültettek ki a faluban.


 Az időjárás nem fogadta kegyeibe a helyieket, szomorúan szitáló esőre virradtak szombaton. Mégis összegyűltek több mint százan a két templom közötti Állomásparkban, hogy rövid megbeszélés után csoportokra váljanak és nekikezdjenek a munkának. Abból pedig volt elég, kellett a sok dolgos kéz, hiszen a délelőtt során háromszáz facsemete és közel ezer cserje elültetését tűzték ki célul. Ki serényen, ki kissé megfontoltabban, ráérősebben ragadott ásót, gereblyét, de a jókedv mindenkiben közös volt. A mosolygós arcokat látva bárki megbizonyosodhatott arról: a faültetés – főleg, ha sokan végzik egyszerre – jót tesz a léleknek. Ráadásul a faluképet is javítja.

– Sajnos településünkön elöregedett a növényállomány, az utóbbi időben folyamatosan vágni kellett a veszélyessé vált idős fákat, pótlásuk azonban nem igazán történt meg. Ezért jött az ötlet, hogy a tavasz kezdetén, József napján szervezzünk egy nagy faültetést. Az idei évben a község szakrális központját újítjuk meg, jövőre pedig a művelődési ház környékén tervezünk hasonló akciót – mondta el Felföldi Zoltán polgármester.

Hozzátette: az önkormányzat szerény anyagi körülményei között nagy segítséget jelentettek a különböző lakossági felajánlások – volt például, aki trágyát hozott, más az ebédet főzte. A nagyközség a csemetéket is jutányos áron tudta megvásárolni, ráadásul az erdőgazdálkodási cég szakemberei ingyen tervezték meg az ültetési rendet, és a parkban is tanácsokkal segítették a helyieket, milyen mély gödröt ássanak, mennyire tapossák le a földet.   
 
Változatos fafajokat ültettek a lakitelekiek, például mezei juhart, rózsaszín virágú vérszilvát, virágos kőrist, csörgőfát, piros levelű díszalmát, szomorú eperfát, platánt, gömbakácot, oszlopos körtét. A katolikus templomhoz vezető sétányt pedig ezüsthárs fasor szegélyezi ezentúl.    
Égett a munka a szorgos kezek alatt
 
– Örülök, hogy ilyen sokan eljöttek, igazi közösségi esemény lett a faültetés. Akik ebben részt vettek, biztos vigyázni fognak a parkra és a csemetékre. A gyerekeknél inkább a pedagógiai hatás lehet a fontos. Remélhetőleg ők már nem fognak kismotorral rodeózni a fák között, aki pedig ilyet tesz, arra rá fognak szólni – mondta Felföldi Zoltán.

süti beállítások módosítása