sajtómágnes

Tovább a sajtómágnessel! Nemcsak sajtó, hanem politikamentes közélet, aktualitások, közlekedés... A sajtomagnes.blog.hu MTI Hírfelhasználó.

Negyvenféle halkolbászt lehet kóstolni szombaton Szolnokon

2011.05.20. 17:07 | sajtomagnes | komment

Címkék: pozitív pólus

Szolnok, 2011. május 20., péntek (MTI) – Közel húsz csapat legalább 40-féle halkolbászt, illetve egyéb halételt készít majd a Magyarországon egyedülálló Halkolbász Fesztiválon szombaton Szolnokon.
 

    Két korábbi ilyen seregszemle sikerén fellelkesülve idén immár harmadszor szentelnek fesztivált e kevéssé közismert csemegének a Tisza fővárosaként is emlegetett megyeszékhelyen – mondta el pénteken az MTI-nek Sipos László, a program főszervezője, aki felidézte, hogy a rendezvény eredete 2007-re nyúlik vissza, amikor egy baráti társaság, a szolnoki Háromrózsa utca felvégi szakaszán lakó öt-hat család elkezdett kísérletezni a halkolbász készítésével.
    A sikerre és a növekvő érdeklődésre tekintettel a baráti közösségből alakult szervezőbizottság elhatározta: az újszerű fogás készítését szélesebb körben is megismerteti az érdeklődőkkel, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a Tisza fővárosában még kuriózumszámba menő, ám a település adottságaitól mégsem idegen halfogyasztási kultúra meghonosodjon – magyarázta Sípos László.
    Tavaly az egésznapos eső ellenére már mintegy 700 látogató kísérte figyelemmel, ahogyan a versengésben részt vevő 12 csapat elkészíti 18-féle – egyebek mellett a fittness fantázianevet viselő, zöldségekkel összedarált, fehérként elhíresült bajoros, füstölt, franciás-citromos, vadas, vagy éppen egzotikus keleti, illetve arab fűszerezésű - halkolbászremekét. Emellett születtek olyan egyedi, soha nem kóstolt kreációk is, mint a halhurka és a tatárbifsztek továbbgondolásából létrejött tatárfishsztek.
    A támogatókhoz időközben a város önkormányzata és a Szolnoki Főiskola is csatlakozott. Utóbbi nemcsak szakmai segítséget, hanem újra otthont is ad a szombati egésznapos, kulturális programokkal színesített rendezvénynek, amelyre ezúttal jó idő esetén immár több ezer látogatót várnak. Az érdeklődők a népünnepélyen legalább 40-féle halkolbászt és egyéb halételt kóstolhatnak meg – ígérte a főszervező.

 hbj \ ksb
Forrás: MTI. A sajtomagnes.blog.hu regisztrált MTI Hírfelhasználó.

süti beállítások módosítása