sajtómágnes

Tovább a sajtómágnessel! Nemcsak sajtó, hanem politikamentes közélet, aktualitások, közlekedés... A sajtomagnes.blog.hu MTI Hírfelhasználó.

Megjött Charlie!

2011.03.06. 20:00 | sajtomagnes | komment

Címkék: pozitív pólus

 

Most már biztosan nem várat magára sokáig a tavasz, még a vasárnapi zimankó se tévesszen meg senkit! Megérkezett ugyanis a kikelet legbiztosabb hírnöke: Charlie, a vörsi gólya.

 

Ha választani kellene, hogy ki Magyarország leghűségesebb vendége, akkor jó eséllyel pályázhatna erre a címre Charlie, a vörsiek hűséges gólyája. Úgy egy évtizede minden esztendőben megjelenik, több ezer kilométerről, menetrend szerinti pontossággal, mindig a somogyi kis faluba, megszokott fészkére. Charlie már családtag lett a vörsieknél, akik február vége felé már folyamatosan figyelik a gólyafészket. Az idén Charlie okozott némi riadalmat, hiszen egy héttel később érkezett, mint szokott. Évről évre napra pontosan február 26-án szokott érkezni, ám az idén hiába várták. Mintha megérezte volna az elmúlt napok havazásait, s hogy nem érdemes sietnie. Végül egy hetes késéssel, szombatra virradó hajnalban landolt a faluban. Reggelre, mintha el sem telt volna több mint fél év, ott állt a megszokott helyén.

Farkas László, a település polgármestere azt mondja: a hűséges gólya már kora reggel a fészket rendezgette. Volt dolga, mert novemberben ledőlt az egész fészek. Az évek alatt 80 centi vastagra "hízott", több mázsás gólyanyoszolyát már nem bírta el a konzol, és leszakadt. Megerősítették, de a fészket azért "renoválni" kell. Annál inkább, mert ha minden a forgatókönyv szerint zajlik az idén is, akkor 8-10 nap múlva megérkezik Charlie párja is. Addigra pedig mindennek rendben kell lennie.

Szombaton délelőtt aztán Charlie újra eltűnt egy időre, valószínűleg élelem után kutatott. Vagy csak körülnézett: megvannak-e az ismerős helyek... Bár az idő még nem mondható tavaszinak, azért a helyiek nem félnek attól, hogy Charlie-nak nem lesz mit ennie. Volt olyan év – meséli a polgármester – amikor a gólya megérkezését követő éjszaka 15 centis hó esett. Szegény madár ott állt a vastag hóval fedett fészekben. Mivel féltek attól, hogy nem lesz mit ennie, a helyiek a halastó zsilipjénél kifogtak egy fél vödörnyi kishalat, és azt emelőkosárral feljuttatták a gólyához. Az akciónak nem lett nagy sikere. Úgy tűnt: Charlie jobban szeret magáról gondoskodni, mint hogy kiszolgálják. Ezért valaki kitalálta: öntsék csak le a halat 20-30 méternyire a fészektől, a földre. Így már minden rendben volt: a gólya egy ideig kíváncsian nézegette a felkínált eledelt, aztán odareppent és jóízűen belakmározott.

Ilyen akcióra az idén valószínűleg nem lesz szükség. Az időjárás talán kegyes lesz. De ha marad is a zord idő még egy darabig, Charlie-t akkor sem kell félteni, okos, tudja, hol kell keresni az élelmet. Az elmúlt évek alatt kiismerték a szokásait. Tudni róla, hogy ha hidegre fordul az idő, Charlie egyszerűen kirándul egyet a közeli hévízi árokhoz, amely a hévízi tó fölös vízmennyiségét vezeti le a Zalába. A vize sohasem fagy be, sőt mindig kellemesen langyos. Charlie oda jár melegedni, és az ott tanyázó békákból jól is lakik.

Forrás: kapos.hu

 

süti beállítások módosítása