sajtómágnes

Tovább a sajtómágnessel! Nemcsak sajtó, hanem politikamentes közélet, aktualitások, közlekedés... A sajtomagnes.blog.hu MTI Hírfelhasználó.

Beültethető pacemaker enyhítheti az epilepsziát

2011.03.10. 20:00 | sajtomagnes | komment

Címkék: pozitív pólus

2011. március 9. 10:24 Kozma Ferenc (Dunántúli Napló)

Pécs | A pécsi Neurológiai Klinikán az elmúlt héten végzett két különleges műtét világpremiernek is beillik.

A műtétek során elektródákat vezettek be két epilepsziában szenvedő fiatal agyának arra a pontjára, ahol a betegség „keletkezik”. Amint ezeket a pontokat egy pacemaker segítségével ingerlik, csökken a rohamok gyakorisága, intenzitása. Mindketten jól vannak, egyikük már el is hagyta a klinikát, a másikuk pedig ma mehet haza – jelentette be dr. Balás István egyetemi docens a tegnapi sajtótájékoztatón.

Megtudhattuk, hogy a pécsiekkel egy időben húsz magas színvonalú európai klinikai központban vezették be párthuzamosan az eljárást. Dr. Janszky József, a PTE Neurológiai Klinikájának professzora elmondta, hogy a módszer segítségével igen jó eséllyel javulhat azoknak a betegeknek az életminősége is, akiknek eddig semmi reményük nem volt erre. Csodát azonban nem szabad várni. Tamás Viktor, a pacemakert gyártó Medtronic amerikai cég hazai ügyvezető igazgatója mindehhez hozzátette: az eddigi tapasztalatok során a műtöttek 74 százalékának használt a „Mély Agyi Stimulációnak” nevezett eljárás, beleértve az érzelmi jólétet, a rohamok miatti aggodalmat, a mindennapi életben való részvétel minőségét.

A műtét komoly technikai kihívás, hiszen milliméternyi vékony elektródát kell hajszálpontosan bevezetni az agyba, majd összekapcsolni a kulcscsont táján beépített pacemakerrel. A készüléket a beteg maga is bekapcsolhatja, ha érzi a roham közeledtét. Az eszköz ára Balás István szerint „milliós tétel”, amit az OEP finanszíroz a klinikai kereteken belül. Hazánkban ma mintegy 60 000 epilepsziás él.

süti beállítások módosítása