sajtómágnes

Tovább a sajtómágnessel! Nemcsak sajtó, hanem politikamentes közélet, aktualitások, közlekedés... A sajtomagnes.blog.hu MTI Hírfelhasználó.

Heves-Szolnok túra 5.

2011.04.22. 18:40 | sajtomagnes | komment

Címkék: a nap képe

sajtomagnes: Tiszabura

Két templom:

Tiszaburán egy szép református templom található. A figyelmet azonban sajnos elvonta az épületről a szomszédos épület: a volt tűzoltószertárba a polgármesteri hivatal selejtezett irattárát helyezték el - az épület nyitott volt, kerítés sincs, így a régi papírokat szerteszét vitte a szél. Még a gáton túlra is jutott belőle. A fénykép is a Tisza árteréről készült: a levélpapír legalább 60 éves.

http://indafoto.hu/sajtomagnes/image/11396553-9e5ccce9

Néhány mondat a templomról:

A XV. századi eredetű kőtemplomot 1734-ben bővítették, majd 1799-ben nyerte el mai formáját. Figyelemre méltó a templom gótikus szentélye.Tiszaburának a XIII. században cseh birtokosa volt, ezért egyes források szerint a templom a XV. században cseh-huszita mintára épült, melyet 1704-ben a rácok felgyújtottak. Amikor az újratelepedés felgyorsult 1734-ben, az öreg kőtemplomot még...

A XV. századi eredetű kőtemplomot 1734-ben bővítették, majd 1799-ben nyerte el mai formáját. Figyelemre méltó a templom gótikus szentélye.

Tiszaburának a XIII. században cseh birtokosa volt, ezért egyes források szerint a templom a XV. században cseh-huszita mintára épült, melyet 1704-ben a rácok felgyújtottak. Amikor az újratelepedés felgyorsult 1734-ben, az öreg kőtemplomot még mindig épségben találták annyira, hogy némi bővítéssel használatba vehették. Az egyhajós templomot 1799-től mai formájára bővítették. A nyolcszög három oldalával záródó, támpillérek nélküli szentélyben bordás boltozat, zárókő, gótikus ablak látható. 1958-ban felújították az elbontott diadalívet, a hajóban a síkfödémet és a főhomlokzat előtt álló tornyot.

Forrás: http://www.vendegvaro.hu/reformatus-templom-tiszabura
 

süti beállítások módosítása